Joods-Christelijke Dialoog

Heleen Pasma over Prediker

Heleen Pasma boek

"Bellen en Blazen, zin zoeken met Prediker." 
Heleen Pasma, Kerk-en-Israël-veteraan in met name de regio Zeeland, schreef opnieuw een boek. Deze keer over Prediker: “Bellen en Blazen, zin zoeken met Prediker.” Ze stelt het gratis ter beschikking aan wie maar wil. Het Gandhi-citaat vindt u trouwens op pagina 35. Ter inleiding schrijft Pasma: Prediker 12:12 : ... er komt geen einde aan het aantal boeken dat geschreven wordt, en veel lezen mat het lichaam af….

Ondanks dat het lastig blijkt om een uitgever te vinden wordt er nog steeds geschreven. Er is echter geen commerciële markt voor mijn schrijfsels. Dus kan de definitieve versie nu gewoon de wereld in, als PDF of als E-book, voor wie er belangstelling voor heeft!
Samenvatting: In de taal van vandaag zoekt Kohelet die Prediker genoemd wordt (noem me maar gewoon de Soof) naar wijsheid. Uitgangspunt is de plaats die dit bijbelboek inneemt in de joodse traditie: Prediker wordt gelezen bij het Loofhuttenfeest.
De vragen over leven en dood, de ongelijkheid van omstandigheden waaronder je leeft en de verleiding van de macht, ze komen allemaal aan de orde. De dwaasheid van luchtkastelen en opgeblazenheid wordt doorgeprikt. Eenzaamheid en levenseinde, welk perspectief houdt je staande?

De tekst wordt afgewisseld met vragen en belevenissen van een meisje dat bellen blaast. Het zijn vragen die de vele onderwerpen in het boek Prediker met elkaar verbinden. Daardoor wordt het geen lange opsomming van wijsheden, maar krijgt de tekst het karakter van een gesprek.
Ik heb zelf veel plezier beleefd aan het stoeien met de tekst, het schrijven en schaven, aan het opnieuw schuren en lezen. Ik hoop dat anderen er ook iets aan hebben, dat het plezier om dit bijbelboek te lezen toeneemt.. Daarom dit mailtje naar mijn contacten, en dan zien we wel hoe het zich verspreidt.
Stuur me een mailtje als je een PDF of een E-book (e-pub) wilt krijgen, dan stuur ik het (gratis) toe.
Met hartelijke groet,
Heleen Pasma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.