Joods-Christelijke Dialoog

Gebruik JCD.nl

Op naar 1 miljoen bezoeken

Vijf jaar JCD.nl 
Op 1 mei 2016 ging de website joods-christelijke dialoog.nl online. De bedoeling was en is om nieuws over de joods-christelijke dialoog uit Nederland en wereldwijd met elkaar te delen. Daarnaast voorziet een groep van joodse en christelijke commentatoren voorgangers uit vele denominaties van aantekeningen bij de teksten die in de zondagse eredienst aan de orde komen. Op 1 mei 2021 werd het eerste lustrum van JCD.nl (niet 😉) gevierd. Tijd voor een terugblik over vijf jaren.

In de eerste vier jaren van JCD.nl verdubbelde het aantal bezoeken (hits) zich elk jaar ruimschoots. Van bijna 30.000, via ruim 70.000 naar 151.000 en tot slot ruim 328.000. Het was te verwachten dat dit in het voorbije coronajaar niet het geval zou zijn. Het aantal activiteiten daalde immers tot vrijwel nul in het afgelopen jaar. Er was geen nieuws te melden. Maar niet alleen corona speelt een rol. Het is ook aannemelijk dat de grenzen van de groei zich doen voelen. Al was het alleen maar omdat de doelgroep niet elk jaar groeit.

Ondergetekende hoopte toch dat, ondanks corona, in het voorbije jaar het totaal van 500.000 hits gehaald zou worden. Welnu, die doelstelling is ruimschoots gehaald. In totaal werd JCD.nl in de voorbije vijf jaar 621.860 keer bezocht. De toelichtingen op Bijbelteksten trokken traditiegetrouw de meeste aandacht. Het werk van onze commentatoren werd ruim 481.000 keer geraadpleegd. Dat is 77% van het totaal aantal bezoeken over de voorbije vijf jaar. De algemene berichten, de nieuwsberichten en het internetproject “De Uitdaging” deelden de overgebleven 23% van het aantal bezoeken.

Wie weet kunnen we in het komende jaar het miljoenste bezoek verwelkomen!

Dick Pruiksma
Coördinator joods-christelijke-dialoog.nl de beperkingen in verband met de Covid-pandemie werd de jaarlijkse internationale conferentie van de International Council of Christians and Jews onlangs geheel online gehouden! Thema: When All This Is Over, How Do We Want The World To Be Different? Dr. Eeuwout Klootwijk, Kerk-en-Israël functionaris van de Protestantse Kerk was één van de deelnemers. Zijn verslag vindt u hier.